Close

If you need more information about this piece, please call us:

0034 934 880 283

or fill the form

captcha
Refresh captcha code

Dau al Set

 

Coming exhibitions:

CUIXART. Geometria experimental 10/03-26/05/16 a Barcelona

El Tharrats de Dau al Set 19/03-28/08/16 a Verdú

Brossa. Dau al Brossa (juny-setembre 2016) a Barcelona

 

HISTÒRIA DAU AL SET

 


Dau al Set es crea l’any 1948 fruit de la disconformitat d’un grup de joves davant la situació ideològica i creativa del moment  i perdura fins el 1956.

 

Els membres que formaven el grup eren Joan Brossa poeta visual i dramaturg; els pintors, Joan Ponç , Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Joan Josep Tharrats també responsable del muntatge tipogràfic de la publicació i pintor; i Arnau Puig, filòsof.

 

Els fundadors d’aquest moviment d’avantguarda posseïen personalitats molt fortes i es van aliar per fer front al règim franquista que imposava una repressió especialment estricta a Catalunya. El nom Dau al set esdevé un manifest d’intencions, ja que els daus només tenen sis cares, la setena cara és impossible d’aconseguir. Per això, els inicis dadaistes són de gran influència en aquest grup que juntament amb el surrealisme com a convicció, lluiten en contra dels sistemes socials preestablerts, fet que provoca una reacció creativa plenament alliberadora. 

 

La trajectòria dels integrants de Dau al Set es va veure molt influïda per Joan Miró i també per altres artistes com: Paul Klee, Wassily Kandinsky i Max Ernst. Els anys més prolífics del moviment, que es van concentrar entre el 1948 i el 1951, van ser d’una gran producció editorial.

 

El grup, però va patir canvis degut a la marxa d’alguns dels integrants, Tàpies a París l’any 1950, Cuixart a Lió l’any 1951 i Ponç al Brasil l’any 1953. Això va provocar la desaparició del grup Dau al Set com a tal. La revista, però, va sobreviure fins el 1956 totalment en mans de l’editor Tharrats.  Durant aquests últims anys de la publicació van col·laborar altres artistes aliens, com Antoni Saura, Manolo Millares i Salvador Dalí. A nivell literari, Brossa i Cirlot van mantenir el mateix esperit inicial, però a nivell artístic, excepte Ponç que sempre va ser fidel a l’esperit Dau al Set, els altres artistes van desenvolupar el seu art cap a l’informalisme.

Dau al Set es considera el primer referent cultural de resistència de la postguerra espanyola.

 

 

Aquests artistes integrants de Dau al Set han estat presents en els museus més reconeguts internacionalment com el Guggenheim de Nova York, el MOMA, la Tate Gallery, Museo Reina Sofía,  Biennal de Sao Paulo, Biennal de Venècia entre d’altres.

 

Segons el MOMA (Museu d’Art Modern de Nova York) la publicació Dau al Set va ser declarada plenament avantguardista. La van classificat entre les vint primeres revistes avantguardistes publicades durant el segle XX.

 

REVISTA DAU AL SET

La revista es va començar a publicar el setembre del 1948 i es van crear 56 números.

L’objectiu de la publicació era trencar amb la situació ideològica del moment. De fet, el primer número presenta un text com si es tractés d’un manifest en que es declara la voluntat d’acabar amb la situación confusa.

Aquesta revista es classifica en tres etapes, segons el filòsof Arnau Puig, la primera es tracta dels primers quatre números del 1948, la segona etapa des del gener de 1949 fins al 1951, en aquesta la influència de Joan Brossa predomina, així com la il·lustració i números monogràfics; i d’aquesta etapa fins al 1955, quan el grup ja s’ha dissolt i Joan Josep Tharrats continua publicant la revista sol. En aquesta última etapa s’introdueixen complements de les activitats del Club Cobalto 49. Així, únicament les dues primeres etapes són les que es consideren la revista Dau al Set.

 

Aspectes tècnics de la revista:

Revista literària d'avantguarda, fundada per Joan Josep Tharrats i dirigida per Joan Ponç, de vuit pàgines, de format 250 × 175 mm, amb textos en català i alguns en castellà i en francès, originals de Joan Brossa, Arnau Puig, Juan-Eduardo Cirlot, Alexandre Cirici i Pellicer, Jean Cocteau, Àngel Ferrant, Josep Vicenç Foix, Francis Picabia, Cesáreo Rodríguez-Aguilera, Enrique Sordo, Michel Tapié, i dibuixos de Modest Cuixart. 

 

Artist:

Dau al Set

Dau al Set founders

Info

Contact

Close
 
 

Artist:

Dau al Set

Info

Contact

Close
 
 

Artist:

Dau al Set

Info

Contact

Close
 
 

Artist:

Dau al Set

Info

Contact

Close
 
 

Artist:

Dau al Set

Info

Contact

Close
 
 

Artist:

Dau al Set

Info

Contact

Close
 
 

Artist:

Dau al Set

Info

Contact

Close
 
 

Artist:

Dau al Set

Info

Contact

Close